Een afscheid in een vertrouwde huiskamersfeer

Bij de naam ‘Partyboerderij Wapen van Degenkamp’ denk je in eerste instantie misschien niet aan het organiseren van een uitvaart. Toch is dit een van de vele mogelijkheden waar de zestiende-eeuwse boerderij aan de Dordtsestraatweg in Rotterdam-Zuid zich voor leent. Het pand wordt sinds kort geëxploiteerd door cateringbedrijf Het Wapen van Degenkamp, dat al 150 jaar een begrip in en om Rotterdam is. Eigenaar René Degenkamp legt uit waarom hij deze stap heeft gezet.

Van Grieks tot Italiaans

“Eigenlijk komt deze formule voort uit mijn eigen ervaring als cateraar, onder andere in de uitvaartbranche. De laatste jaren zie ik dat uitvaarten steeds persoonlijker worden, het traditionele kopje koffie en plakje cake heeft zijn langste tijd wel gehad. Mensen willen een uitvaart die bij de overleden persoon past. De vraag voor catering tijdens een uitvaart is steeds groter geworden, en wordt ook steeds specifieker. Doordat wij werken met freelance koks kunnen wij aan bijna alle wensen voldoen. Van Grieks tot Italiaans, alles is mogelijk. Maar ook de vraag naar bijzondere locaties neemt toe.
Het traditionele kopje koffie en plakje cake heeft zijn langste tijd wel gehad.

Huiskamersfeer

Het aanbieden van een eigen locatie om de uitvaarten te organiseren werd gevonden in de vorm van een prachtige oude boerderij in Rotterdam-Zuid. De authentieke sfeer en de nabijheid van de Zuiderbegraafplaats maken het een ideale locatie om een besloten, persoonlijke uitvaart te organiseren.

“We proberen de authenticiteit van deze bijzondere plek te behouden, zo hebben we de prachtige oude balken in ere gehouden. Eigenlijk willen we een huiskamersfeer bewerkstelligen. Het is belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen. In combinatie met een volledig verzorgde catering naar wens, bieden we net dat beetje extra waardoor dat doel hopelijk bereikt wordt.

In het pand zit bovendien een volledig uitgeruste professionele keuken, dus het eten wordt ter plekke vers bereid. Bovendien is de boerderij volledig toegankelijk voor mindervaliden en is daar ook een toilet op aangepast.”

Condeleance (dodenkist nieuwe stijl)

Prachtig terras

Op de nieuwe locatie wordt er alles aan gedaan om een ontspannen, gemoedelijke sfeer te bewerkstelligen. En net als bij hun cateringwerk zorgt het Wapen van Degenkamp er hier ook voor dat de klant zoveel mogelijk zelf kan beslissen, zowel over de inrichting als de grootte van het evenement. Degenkamp: “het gebouw leent zich het best voor een aantal gasten van 25 tot 50, maar ook voor grotere groepen is er wat te regelen. We kunnen altijd een tweede ruimte openstellen. Ook is er buiten een prachtig terras, waar met mooi weer bijvoorbeeld de condoleance kan plaatsvinden.

Ontzorging door slimme samenwerking

Dat Het Wapen Van Degenkamp meer kan verzorgen dan alleen catering, mag ondertussen wel duidelijk zijn. Maar wat allemaal precies? “Door slim samen te werken met bedrijven in de branche en daarbuiten kunnen we ontzettend veel betekenen voor onze klanten. Voor de muzikale invulling werken wij samen met een entertainmentbureau dat een breed scala aan artiesten en muzikanten in dienst heeft. Ook is er een bedrijf dat ervoor zorgt dat de zaal geheel naar wens van de familie ingericht kan worden. Stel dat die bijvoorbeeld buiten op het terras een overdekking wil in de vorm van een partytent, dan regelen zij dit bijvoorbeeld.”

Franse chansons

“Door deze slimme samenwerkingen kunnen wij een compleet aanbod bieden. Stel bijvoorbeeld dat de overledene heel veel affiniteit met Frankrijk had, dan kunnen we als daar behoefte aan is, de gehele ambiance daarop aankleden; een Frans buffet met chansons op de achtergrond bijvoorbeeld. Het exploiteren van een eigen locatie is zodoende eigenlijk een heel logische volgende stap om de klant nog beter van dienst te zijn. En uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om: het verzorgen van een ervaring die ondanks alle verdriet toch prettig, goed verzorgd en zorgeloos verloopt.”

De uitvaart zelf regelen

Dat hier behoefte aan is, blijkt volgens Degenkamp wel uit de aanvragen die hij ontvangt. “Ik merk dat hier een groei in zit. De uitvaart wordt steeds meer zelf geregeld, de traditionele uitvaartcentra bieden vaak een standaardformule aan en dan gaan mensen toch op zoek naar alternatieven. De regie zelf in handen houden, ik denk dat dat het wel samenvat. Wanneer je een zaaltje of -in ons geval- een boerderij huurt om de uitvaart plaats te laten vinden, kun je veel meer zelf invullen. Ook wordt de tijdsduur steeds langer, zeker wanneer je ziet dat er een uitgebreid buffet klaar staat. Dan blijven mensen toch net wat langer hangen om nog even te proosten op, of te praten over de overleden persoon.”

Brabants buffet

“En ik merk ook vanuit mijn eigen directe omgeving dat dat goed ontvangen wordt. Recent had ik zelf ook een uitvaart, van mijn eigen vader. Omdat ik natuurlijk zelf in de branche zit heb ik dat ook mogen verzorgen. Hier stond na afloop een Brabants buffet klaar, waardoor er net even wat langer nagepraat werd. En hoe triest de gelegenheid natuurlijk ook is, het is dan toch ook nog best gezellig om de hele familie in een gemoedelijke sfeer bij elkaar te hebben. Naderhand kreeg ik ook een hele hoop positieve reacties dat het zo fijn was en tot in de puntjes verzorgd. En uiteindelijk draait het daar natuurlijk om.”
Partyboerderij Wapen van Degenkamp is vanaf medio juni volledig beschikbaar voor het organiseren van een mooie uitvaart in een vertrouwde sfeer. Kijk op de website voor de mogelijkheden of neem contact op met René Degenkamp.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met RememberMe.nl

Comments are closed.

BEL ONS